زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
 

آب از آیات خدا (قرآن)





یکی از مصادیق آیات آفاقی که در آیات قرآن به آن اشاره شده، آب است.


۱ - در دسترس بودن



آبِ قرار گرفته در دسترس انسان‌ها، از آیات خدا:
«قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ مَاؤُكُمْ غَوْرًا فَمَن يَأْتِيكُم بِمَاء مَّعِينٍ؛بگو: به من خبر دهيد اگر آب‌هاى سرزمين شما در زمين فرو رود، چه كسى آب جارى و گوارا در دسترس شما قرار مى‌دهد؟!»

۲ - نازل شده از آسمان



آب نازل شده از آسمان جهت روياندن گیاهان و باغ‌ها، از آيات خدا:
۱. «وَنَزَّلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً مُّبَارَكًا فَأَنبَتْنَا بِهِ جَنَّاتٍ وَحَبَّ الْحَصِيدِ؛و از آسمان، آبى پربركت نازل كرديم، و بوسيله آن باغها و دانه‌هايى را كه درو مى‌كنند رويانديم»
۲.«وَأَنزَلْنَا مِنَ الْمُعْصِرَاتِ مَاء ثَجَّاجًا • وَجَنَّاتٍ أَلْفَافًا؛و از ابرهاى باران‌زا آبى فراوان نازل كرديم. و باغهايى پر درخت.»

۳ - منابع آبی در زمین



نزول آب از آسمان و پديد آمدن منابع آبى در زمین، آيه خدا:
۱. «وَأَنزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَسْكَنَّاهُ فِي الْأَرْضِ وَإِنَّا عَلَى ذَهَابٍ بِهِ لَقَادِرُونَ؛و از آسمان، آبى به اندازه معين فرو فرستاديم؛ و آن را در زمين در جايگاه مخصوصى ساكن نموديم؛ و ما بر از بين بردن آن كاملًا قادريم.»
۲. «أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَسَلَكَهُ يَنَابِيعَ فِي الْأَرْضِ ... إِنَّ فِي ذَلِكَ لَذِكْرَى لِأُوْلِي الْأَلْبَابِ؛آيا نديدى كه خداوند از آسمان آبى فرو فرستاد و آن را بصورت چشمه‌هايى در زمين وارد نمود، ... در اين مثال تذكّرى است براى خردمندان (از ناپايدارى دنيا).»

۴ - منشا حیات



خدا، قرار دهنده آب به صورت منشأ حیات:
۱. «... وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ ...؛... و هر چيز زنده‌اى را از آب آفريديم؟!....»
۲.«وَمِنْ آيَاتِهِ أَنَّكَ تَرَى الْأَرْضَ خَاشِعَةً فَإِذَا أَنزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاء اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ إِنَّ الَّذِي أَحْيَاهَا لَمُحْيِي الْمَوْتَى ...؛و از آيات او اين است كه زمين را خشک و بى‌جان مى‌بينى، امّا هنگامى كه آب باران بر آن مى‌فرستيم به جنبش در مى‌آيد و رشد مى‌كند؛ همان كس كه آن را زنده كرد، مردگان را نيز زنده مى‌كند....»
۳. «وَالَّذِي نَزَّلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَنشَرْنَا بِهِ بَلْدَةً مَّيْتًا ...؛همان كسى كه از آسمان آبى فرستاد به مقدار معيّن، و بوسيله آن سرزمين مرده را حيات بخشيديم....»

۵ - مخلوط نشدن آب‌های شور و شیرین



درهم نياميختن آب‌هاى شور و شيرين دریاها در عين مجاور بودن آن‌ها، از آيات الهى:
۱. «وَهُوَ الَّذِي مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ هَذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ وَهَذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ وَجَعَلَ بَيْنَهُمَا بَرْزَخًا وَحِجْرًا مَّحْجُورًا؛او كسى است كه دو دريا را در كنار هم قرارداد؛ اين گوارا و شيرين، و آن شور و تلخ؛ و در ميان آنها برزخى قرار داد تا با هم مخلوط نشوند گويى هر يك به ديگرى مى‌گويد: دور باش و نزديك نيا!»
۲. «... وَجَعَلَ بَيْنَ الْبَحْرَيْنِ حَاجِزًا ...؛... و ميان دو دريا مانعى قرار داد تا آب شور و شيرين با هم مخلوط نشود....»
۳. «وَمَا يَسْتَوِي الْبَحْرَانِ هَذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ سَائِغٌ شَرَابُهُ وَهَذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ ... • ... ذَلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ ...؛(اين) دو دريا يكسان نيستند: اين گوارا و شيرين است و نوشيدنش خوشگوار، و آن يكى شور و تلخ و گلوگير؛ ... اين است خداوند، پروردگار شما....»
۴.«مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيَانِ • بَيْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا يَبْغِيَانِ؛دو درياى مختلف شور و شيرين، گرم و سرد را در كنار هم قرار داد، در حالى كه با هم تماس دارند؛ در ميان آن دو مانعى است كه يكى بر ديگرى غلبه نمى‌كند (و به هم نمى‌آميزند).»

۶ - آفرینش از آب



خدا، آفريننده جنبندگان از آب:
«وَاللَّهُ خَلَقَ كُلَّ دَابَّةٍ مِن مَّاء فَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى بَطْنِهِ وَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى رِجْلَيْنِ وَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى أَرْبَعٍ يَخْلُقُ اللَّهُ مَا يَشَاءُ إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ؛و خداوند هر جنبنده‌اى را ازآبى آفريد؛ گروهى از آنها بر شكم خود راه مى‌روند، و گروهى بر دو پاى خود، و گروهى بر چهارپا راه مى‌روند؛ خداوند آنچه را بخواهد مى‌آفريند، زيرا خدا بر همه چيز تواناست.»
منظور از «ماء» به قرینه آیات دیگر، مثل «و جعلنا من الماء کل شی حی» می‌تواند همان آب اصطلاحی باشد.

۷ - سیراب شدن انسان



سيراب شدن انسان‌ها با آب گوارا از سوى خداوند:
«... وَأَسْقَيْنَاكُم مَّاء فُرَاتًا؛... و آبى گوارا به شما نوشانديم.»

۸ - خروج آب از زمین



خارج ساختن آب از دل زمين به قدرت خداوند:
«أَخْرَجَ مِنْهَا مَاءهَا ...؛و از آن آب را بيرون آورد....»

۹ - عناوین مرتبط



آب (قرآن)، باران (قرآن)، چشمه (قرآن)، دریا (قرآن) و نهر (قرآن).

۱۰ - پانویس


 
۱. ملک/سوره۶۷، آیه۳۰.    
۲. ق/سوره۵۰، آیه۹.    
۳. نبا/سوره۷۸، آیه۱۴.    
۴. نبا/سوره۷۸، آیه۱۶.    
۵. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۱۸.    
۶. زمر/سوره۳۹، آیه۲۱.    
۷. انبیاء/سوره۲۱، آیه۳۰.    
۸. فصلت/سوره۴۱، آیه۳۹.    
۹. زخرف/سوره۴۳، آیه۱۱.    
۱۰. فرقان/سوره۲۵، آیه۵۳.    
۱۱. نمل/سوره۲۷، آیه۶۱.    
۱۲. فاطر/سوره۳۵، آیه۱۲.    
۱۳. فاطر/سوره۳۵، آیه۱۳.    
۱۴. رحمن/سوره۵۵، آیه۱۹.    
۱۵. رحمن/سوره۵۵، آیه۲۰.    
۱۶. نور/سوره۲۴، آیه۴۵.    
۱۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۷، ص۲۶۰.    
۱۸. مرسلات/سوره۷۷، آیه۲۷.    
۱۹. نازعات/سوره۷۹، آیه۳۱.    


۱۱ - منبع


مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱، ص۴۱۹، برگرفته از مقاله «مصادیق آیات آفاقی (آب)».    


رده‌های این صفحه : آب | آیات الهی | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.